Alles over het afkolven van moedermelk
De voordelen van borstvoeding
Borstvoeding is vanzelfsprekend de natuurlijke manier om je baby te voeden. Daarnaast is het ook de meest gezonde manier van voeding geven aan je baby. Moedermelk heeft een perfecte samenstelling van alles wat de gezondheid en de groei van je kind bevordert. Denk aan vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, enzymen en water. Moedermelk bevordert het immuunsysteem en stimuleert de ontwikkeling van de hersenen door de juiste vetten en koolhydraten. Daarnaast heeft moedermelk direct uit de borst altijd de perfecte temperatuur voor je kleine en is direct beschikbaar. Een verantwoorde en relatief makkelijke manier van je kleintje voeden dus, met als extra toegevoegde waarde het bevorderen van de emotionele band tussen moeder en kind, wat van onschatbare waarde is.
Moedermelk afkolven met een borstkolf
Je baby heeft, afhankelijk van de leeftijd, tussen de 4 en 10 voedingen per dag nodig. Het is dan ook een hele klus om je kleine altijd en overal direct borstvoeding te kunnen geven. Natuurlijk word je hier gedurende de tijd steeds handiger in en vind je manieren die passen bij jou en jouw kindje en bij jullie dagritme. Je kan ook overwegen om moedermelk af te kolven zodat voor elk moment, ook als jij er even niet bent, wel voeding beschikbaar is. Een borstkolf biedt dan dé oplossing. Met een borstkolf kun je, waar en wanneer het jou uitkomt, moedermelk afkolven om op een later tijdstip aan je kleine te voeden.
Het afkolven van moedermelk vraagt oefening. Misschien is het aan het begin niet altijd even makkelijk. Je lichaam moet hier namelijk aan wennen. Het is dan ook mogelijk dat je bij het eerste gebruik van een borstkolf vrijwel geen melk afkolft. De keer daarop zal het al wat meer zijn en binnen de kortste keren zal je in één sessie voldoende moedermelk kunnen afkolven. Ben je nog zoekende welke borstkolf bij jou past? Je leest er meer over in deze blog.
Waar moet je op letten bij het afkolven van moedermelk?
Zorg altijd dat je comfortabel zit en dat je je ook comfortabel voelt. Voordat je gaat beginnen met het afkolven van moedermelk zorg je dat je je handen goed gewassen hebt. Vervolgens plaats je het borstschild van de borstkolf op je borst. Belangrijk hierbij is dat de tepel goed in de opening van het borstschild (de tunnel) past. De tepel mag niet langs de rand van de opening schuren. Dit kan de tepel namelijk beschadigen en beknelt daarnaast de doorstroom van melk. Er mag echter ook niet te veel ruimte tussen de tepel en de rand van de tunnel zijn. De borstkolf kan dan namelijk niet vacuüm zuigen en je loopt het risico dat het gebied rondom de tepel beschadigd raakt. Omdat niet iedere tepel even groot is, is het daarom belangrijk om de grootte van de tunnel van de borstkolf te controleren. Bij veel fabrikanten is het mogelijk om een borstschild met een groter of juist kleinere tunnel te bestellen.
Voor je begint met het daadwerkelijke afkolven is het handig om wat naar voren te leunen zodat de melk niet terugstroomt in het borstschild, maar direct in het flesje terecht komt. Eerst ga je vervolgens de toeschietreflex stimuleren. De toeschietreflex in je lichaam zorgt ervoor dat je borst moedermelk gaat afgeven. Het stimuleren van deze reflex kun je o.a. doen door met een snel kolftempo te beginnen, het verwarmen van de borst met een warm washandje of het masseren van de borst. Wanneer de melk eenmaal begint te lopen zoek je een comfortabele zuigkracht / tempo op. De combinatie van deze twee noem je het vacuümniveau. Je hebt het juiste vacuümniveau gevonden wanneer het afkolven geen pijn doet en er toch een gewenste hoeveelheid moedermelk uit de borst stroomt. Wordt de melkstroom minder? Stimuleer dan opnieuw de toeschietreflex.
Wanneer je geen nieuwe toeschietreflex krijgt kun je bij de andere borst moedermelk gaan afkolven en begin je weer met het stimuleren van de toeschietreflex. Wanneer er bijna geen melk meer uit de borst komt wordt het aangeraden om nog 1 à 2 minuten door te gaan met afkolven. De laatste melk is namelijk extra calorierijk en wordt ook wel achtermelk genoemd.
Hulp nodig?
Bij MamaLoes vind je een ruim assortiment borstkolven, van handkolven tot elektrische borstkolven en natuurlijk ook de bijbehorende accessoires. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van een bortskolf? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Samen komen we altijd tot de beste keuze!
Liefs MamaLoes