Hoe leert je baby zelfstandig staan en lopen?
De eerste jaren van je baby staan bol van de mijlpalen. Eerste dit, eerste dat, je hebt het er maar druk mee. Alles lekker op de foto zetten of vastleggen in een album. We krijgen er maar geen genoeg van.
Eén van de grootste mijlpalen is toch wel het eerste stapje. Je hebt dan al heel wat eerste kunstjes samen met je kleintje ontdekt, maar dit gaat de grote big bang worden. Wanneer is het zover? Wanneer kan je kindje kruipen? Wanneer kan je starten met leren lopen? En welke rol kan jij daarbij spelen? Ik vertel je er graag meer over.
Omrollen, zitten, kruipen, staan en.. lopen!
Het eerste jaar van je baby is een ware motoriek-revolutie. Na weken alleen maar gelegen te hebben en gedragen te worden, vindt je kindje het na 3 maanden waarschijnlijk hoog tijd worden om zelf in actie te komen. Jouw kleintje wordt steeds groter, sterker en nieuwsgieriger en gaat op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Dat start zo rond de 3 maanden met omrollen, na 5 maanden komt het zitten aan de beurt en met 9 maanden zou je kindje al kruipend het huis onveilig kunnen maken. Maar kinderen zijn creatief. Varianten met tijgeren of op de billen door de huiskamer schuiven komen maar al te vaak voor. Heerlijk hoe vindingrijk die kleintjes kunnen zijn. Alles met als doel hun wereld te vergroten. Dat gaat snel allemaal. Kon je aan het begin nog wel eens rustig een kopje koffie drinken, loop je nu achter je kleintje aan om er zeker van te zijn dat alles en iedereen veilig is. Bereid je er maar goed op voor ;-).
Zo rond de 9 maanden gaat het echte werk beginnen.
Helpen bij het leren lopen
De motoriek van elk kindje is anders. Zo is de één sterk in de fijne motoriek (vingerbewegingen en details) en heeft de ander meer met de grove motoriek (bewegen van armen, benen en lijf). Ook de voorkeur voor zitten, kruipen of juist de wil om te lopen zijn van invloed op het leren lopen en het tempo waarin je kindje dit onder de knie krijgt. Jij kan je kindje helpen door er een spel van te maken. Door soms te helpen en soms ook zeker niet. Stimuleren om te oefenen door op de grond erbij te gaan zitten of door de armen uit te strekken. Maar vooral help je je kleintje door te belonen. Complimentjes geven en overwinningen vieren met een knuffel of iets lekkers.
Elk lijfje is anders gebouwd en ontwikkeld. Leren lopen is een vernuftig spel tussen spierkracht, coördinatie en zwaartekracht. Kracht opbouwen en werken aan de coördinatie gaat bij die kleintjes al spelenderwijs en door veel vallen en opstaan. Een loopwagen, loopfiets of loopstoeltje kan je kindje hier ook bij helpen.
Hoe leert een kindje lopen?
Leren lopen is een pittig leer- en oefenproces. Eerst voorzichtig optrekken aan de tafelpoot en proberen stabiel te staan. Leren staan draait om evenwicht, kracht en vertrouwen. Durven loslaten en stevig op eigen benen staan. Dat is een hele overwinning. Dan de route langs de tafel, stoelen en hup weer terugvallen op die billen. Van twee handen vasthouden naar één hand en dan “losse” stapjes zetten aan jouw hand.
De eerste voorzichtige stapjes helemaal los worden meestal rond de 15 maanden gezet. Eerst kleine afstanden in 2 of 3 stapjes en later met weer iets meer zelfvertrouwen grotere afstanden. Met elke stap krijgt je kleintje er meer en meer vertrouwen en waarschijnlijk ook meer plezier in. Veel oefenen dus!
Leren lopen op blote voeten of schoenen?
Leren lopen zal het makkelijkst gaan op blote voeten. Met blote voeten is er meer gevoel, balans en grip. Zorg daarom voor een comfortabele ondergrond. Niet te glad of te koud en natuurlijk vrij van scherpe of zware voorwerpen. Voor de wat koudere vloeren binnen kan je denken aan een sokje met antislip. Wel warme voetjes en toch grip en balans.
Over het algemeen zijn schoenen voor bescherming van de voeten en om de voeten lekker warm te houden. Voor onze kleintjes dus ideaal voor buiten. Zorg daarbij wel dat het babyschoentje van soepel materiaal is gemaakt en dat je kindje voldoende ruimte heeft. De voetjes van een baby zijn nog niet helemaal uitgestrekt. Dat komt pas zodra je kindje vaker gaat staan. Zorg er dus voor dat als je een schoentje past je het voetje eerst goed uitgestrekt aan de buitenkant onder op het zooltje. Je kan jezelf er zo van overtuigen dat er voldoende beweeg- en groeiruimte is.
Al met al een roerige maar mooie tijd. Een tijd die bolstaat van de interactie tussen jou en je kleintje en een tijd om waardevolle herinneringen te maken samen. Leuk om ze ook vast te leggen voor later. De jaren vliegen razendsnel voorbij namelijk. Hoe leuk is het om met je kindje na jaren samen nog eens terug te kunnen kijken hoe dat vallen en opstaan er voor hem of haar ooit echt letterlijk uitzag. Dat is echt weer opnieuw samen genieten dan!
Maar eerst nu samen aan de slag. Heb je behoefte aan wat advies over producten die kunnen helpen bij het leren lopen? Onze specialisten helpen je graag. Neem dus gerust contact op met onze klantenservice om te overleggen wat voor jouw situatie de beste keuze zou zijn of bezoek één van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!
Liefs MamaLoes
PS Welke hilarische momenten hebben jullie meegemaakt bij het leren lopen van jullie kleintje? Hoe hebben jullie het aangepakt? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen. Deel jij jouw verhaal met mij?