Borstvoeding afkolven op werk of in het openbaar: hoe ga je hiermee om?
Tijdens de zwangerschap kom je voor de keuze te staan: flesvoeding of borstvoeding. Bij die overweging komen veel aspecten kijken en zo’n beslissing neem je dan ook niet zomaar. Je kan hierover meer lezen in mijn blog: Wel of geen borstvoeding, hoe maak ik een bewuste keuze?
Tijdens dat proces overzie je vaak alleen maar de korte termijn, na de geboorte is het natuurlijk de vraag of de borstvoeding ook wel echt bij je past en of het lukt samen met je kindje. Gelukkig is er vaak veel ondersteuning beschikbaar om deze mooie, natuurlijke manier van voeden succesvol te maken.
Maar dan komt het moment “terug naar werk” weer in zicht. Gedurende het zwangerschapsverlof ga je al een beetje zicht krijgen op dat moment en de mogelijk nieuwe vorm waarin je dat wil gaan doen. Op dat moment komt ook de vraag wat te doen met de voeding. Veelal is dat natuurlijk afhankelijk van het verloop van de borstvoeding in de kraamtijd en de eerste maanden. Er zijn natuurlijk vele mogelijkheden die deels gebaseerd zijn op jouw voorkeuren, die van je kindje, van de oppas, maar ook van de mogelijkheden die op je werk geboden worden. Gelukkig is hiervoor ook best wat bij wet geregeld. Ik vertel je er graag meer over.
Kolfrecht
Als borstvoeding gevende moeder heb je recht op kolftijd, gedurende de eerste 9 levensmaanden van je kindje. Je mag gedurende de werkdag tot 25% van je werktijd kolven. In deze tijd ben je ook vrij om even naar huis te gaan om je kleintje zelf te voeden. Je wordt dus geholpen in het vinden van tijd om deze belangrijke taak te kunnen volbrengen gecombineerd met terug aan het werk gaan.
Naast het geven van tijd, is je werkgever ook verplicht een kolfruimte beschikbaar te stellen. Deze ruimte moet jou de gelegenheid en de privacy bieden om rustig borstvoeding te kunnen kolven. Je mag verwachten dat het een prettige afgesloten ruimte is die je voorziet in de gemakken die nodig zijn bij het kolven. Hierover zijn een aantal criteria afgesproken.
- De ruimte moet van binnenuit op slot kunnen
- De ruimte moet voldoende privacy bieden
- De ruimte moet schoon zijn
- Er moet een comfortabele stoel of bank staan om op te zitten en een stopcontact dat dichtbij genoeg zit
- De temperatuur in de ruimte moet te reguleren zijn
- Er moet een faciliteit zijn om je melk te bewaren (een koelkast) en je kolfspullen te reinigen (stromend water)
- Indien er veel werknemers gebruik maken van de kolfruimte kan het zijn dat het nodig is meerdere kolfruimtes in te richten
Dit helpt je bij het kolven op je werk
Om ontspannen te kunnen kolven op werk, heb ik een aantal tips voor je.
- Kies de juiste borstkolf (lees hier meer over in de blog: Alles over het afkolven van moedermelk en de kenmerken van borstkolven)
- Start op tijd met oefenen van het afkolven van jouw moedermelk
- Leg thuis een voorraadje moedermelk aan in de vriezer
- Zorg voor voldoende eten en drinken tijdens het kolven
- Draag makkelijk zittende kleding
- Zorg voor ontspanning tijdens het kolven
- Zorg dat je voldoende van de juiste verzorgingsproducten bij je hebt. Denk aan de borstkolf zelf, maar ook hulpstukken, bewaarzakjes voor de borstvoeding, zoogcompressen, tepelcrème etc.
Of jij de keuze gaat maken de borstvoeding en het kolven voort te zetten gedurende je werktijd is natuurlijk een hele persoonlijke keuze. Maar weet dat je daarbij geholpen wordt door wet- en regelgeving, gesteund door de maatschappelijke overtuiging van de voordelen van borstvoeding en ontlast door allerlei fijne producten die de markt te bieden heeft om het jou comfortabeler te maken.
Dat geldt natuurlijk ook als je bereid bent te kolven in het openbaar. Hier wordt je natuurlijk minder ondersteund vanuit het kolfrecht, maar als jij helemaal vertrouwd bent met de borstvoeding en het kolven op zich, dan is het vaak slechts een kleine stap naar kolven in het openbaar. Het vinden van de juiste ruimte is dan vaak de enige uitdaging. Maar alles voor dat ene doel: het beste voor je kleintje!
Mocht je hier vragen over hebben of gewoon eens gedachten willen uitwisselen, dan kan dat. We helpen je graag hierbij en kunnen je van alle gemakken voorzien als het gaat om de juiste ondersteuning bij kolven en voeden. Je mag het jezelf makkelijk maken namelijk. Mocht je nog wat hulp nodig hebben bij het maken van de juiste keuze, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten of bezoek één van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot de beste keuze voor jou en je kleintje!
Liefs MamaLoes