Geboorteplan schrijven | Wat moet je niet vergeten?
Herken je dat gevoel van verlangen naar een zwangerschap en je eigen gezinnetje, de blijdschap als die test dan eindelijk positief op kleurt en dan het plotselinge besef dat een bevalling onvermijdelijk is?
Het klinkt misschien niet realistisch, maar voor veel vrouwen is dit wel hoe het werkt. Het verlangen is zo groot en zinnen als “er is niet één baby blijven zitten” maken dat we ons misschien iets minder bewust zijn van alle bijzonderheden en uitdagingen wat een zwangerschap en bevalling van ons vraagt, tot het dus zover is.
Gelukkig worden we ons allemaal steeds bewuster van onze keuzes en mogelijkheden. Het hoeft ons allemaal niet meer te overkomen zoals dat vaak vroeger ging. Dat geldt rondom zwanger worden, zwanger zijn, maar ook zeker met het oog op alles wat de bevalling aangaat. Bevallen is een natuurlijk proces, het vrouwenlichaam is daarvoor gemaakt. Maar niet elk lichaam is hetzelfde en ook niet elke vrouw is hetzelfde. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren en wensen. Met betrekking tot de bevalling kan je die wensen vastleggen in een Geboorteplan, ook wel bevallingsplan of bevalplan genoemd. Waarom een geboorteplan opstellen zou je zeggen of wat zet ik in mijn geboorteplan? Ik vertel je er graag meer over.
Wat is een geboorteplan?
Een geboorteplan is dus een verzameling aan keuzes en wensen die je als aanstaande ouders met elkaar bespreekt en vastlegt voor het moment waarop de bevalling begint. Die gesprekken zullen vanzelf gedurende de zwangerschap gevoerd worden met elkaar en met de verloskundige of gynaecoloog. Zo rond de 32e week van de zwangerschap ga je alles ook echt in een plan vastleggen. Misschien vind je het fijn om aan de hand van een voorbeeld te werken. Ik heb een Geboorteplan hier beschikbaar voor je.
Waarom geboorteplan opstellen?
Er zijn een aantal redenen waarom het goed is om samen iets van een bevalplan op te stellen. Ik som de belangrijkste redenen even voor je op:
1) Bewust worden van en nadenken over het feit dat er een bevalling aankomt
2) Het maakt angsten en onzekerheden bespreekbaar
3) Het is een houvast tijdens de bevalling voor iedereen om jou heen
4) Het voorkomt ongewenste situaties en teleurstellingen
Hoe schrijf je nu een geboorteplan?
Het proces van opstellen van een geboorteplan verloopt vaak heel natuurlijk. Tijdens de zwangerschap praat je met elkaar meestal al geregeld over de zwangerschap en alles wat daarbij hoort. Zo zullen de bevallingsverhalen van vrienden en familie jullie ook vanzelf bereiken. Hierdoor kan je al een voorzichtig beeld vormen van wat jouw idee is bij bevallen. Zet samen eens wat op papier, lees boeken, surf op het internet of luister podcasts over bewust bevallen. Zo verzamel je al snel veel bruikbare informatie. Als jullie samen het één en ander hebben genoteerd, bespreek je dit met je verloskundige of gynaecoloog. Je kan dan toetsen of jullie wensen ook haalbaar zijn en of je nog iets vergeten bent. Als laatste ga je dan alles ook echt op papier zetten. Probeer het kort, bondig en overzichtelijk te houden. Streef naar 1 A4-tje. Tijdens een bevalling verdien jij de meeste zorg en aandacht, dat mag dus niet onnodig naar een ingewikkeld of lang bevallingsplan gaan.
Wat mag er niet ontbreken in mijn geboorteplan?
Hier vind je een eenvoudige en overzichtelijke template voor een bevallingsplan. Dat helpt je al een aardig eind op weg en maakt dat alle punten aan bod komen. In je geboorteplan leg je met name afspraken vast over verschillende thema’s. Hieronder een opsomming van de meest belangrijke thema’s met betrekking tot jouw bevalplan.
1) Communicatie
Hoe en met wie communiceer jij of je partner over welke onderwerpen.
2) Omgeving
Waar wil je bevallen en wie mogen daarbij zijn.
3) Bevalling
Hoe wil je bevallen, houding, pijnbestrijding etc.
4) Na de bevalling
Wie knipt de navelstreng door, onderzoeken, baby wel of niet aan de borst etc.
Je kan dus over veel onderwerpen nadenken en keuzes maken, toch blijft een bevalling een wonder. We kunnen niet alles in ons leven sturen, we zullen ons soms ook moeten overgeven aan de gebeurtenissen. Een geboorteplan helpt jou en je omgeving zeker bij het voorbereiden op de grote dag, maar het is ook belangrijk je te beseffen dat niet alles volgens plan kan of zal lopen. Maak er, voor zover als mogelijk, iets moois van.
Heb je nog vragen?
Voor vragen over een geboorteplan raadpleeg je natuurlijk eerst je directe omgeving en je verloskundige. Echter beschikken wij bij MamaLoes ook over een sterk team aan (ervarings)deskundigen. Mocht je dus nog vragen hebben die onbeantwoord zijn gebleven of vragen over je babyuitzet, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je baby!
Liefs MamaLoes