Welke soorten kruiken zijn er en hoe gebruik je de kruik veilig bij je baby?
Tijdens de zwangerschap zit je baby heerlijk warm en comfortabel in moeders buik, zo tussen de 36.5°C en 37°C. Zodra je kleintje geboren wordt valt dat comfort natuurlijk direct weg. De wereld voelt voor een pasgeboren baby groots, licht en koud aan. Nogal logisch dat een pasgeboren baby het direct op een huilen zet. Maar na de geboorte heerlijk toegestopt op de buik van de moeder of gewikkeld in doeken komt deze schrik al snel tot bedaren.
Al snel na de geboorte pakken we die kleintjes goed in en geven ze alle warmte en geborgenheid die we maar kunnen bedenken. Dat doen we door ze dicht bij ons te nemen, lekker warm aan te kleden of door een kruikje te gebruiken.
Maar wat is nu een kruik? Waarom een kruik gebruiken? Welke soorten kruiken zijn er en hoe gebruik je de kruik veilig bij je baby? Allemaal vragen die zomaar in je op kunnen komen. Ik vertel je er graag meer over.
Wat is een kruik?
Kruik is in de volksmond een verzamelnaam voor iets wat gevuld of opgewarmd wordt en warmte afgeeft. Van vroeger uit kennen we allemaal wel de waterkruik. Een rubberen zak die gevuld werd met heet water en zo in de nacht in de onverwarmde tochtige slaapkamers alsnog zorgde voor wat comfort in de bedden. Tegenwoordig zijn de slaapkamers niet meer zo koud en tochtig. Desondanks blijft een lekkere warme kruik, warmtekussen of warmtekompres in sommige situaties behaaglijk en comfortabel. Een kruik is dus een niet al te grote draagbare warmtebron.
Waarom een kruik gebruiken?
Er zijn vele redenen om een lekkere warme kruik te gebruiken.
- Tegen de kou
Natuurlijk is een lekkere warme kruik dé oplossing bij kou. Voor jezelf maar ook voor je baby.
Vooral een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet zo goed warmhouden omdat de energie opgehaald vanuit de kleine hoeveelheden voeding over vele verschillende belangrijke taken verdeeld moet worden. Het leven van een pasgeboren baby is intensief en daar kunnen ze dan ook wel wat hulp bij gebruiken.
- Voorverwarmen
Om de warmte te behouden kan het fijn zijn om kleertjes of het bedje voor te verwarmen. Je legt het kruikje dan tussen de kleertjes of al in het bedje net voordat je kindje erin gaat. Zo kost het je kleintje weinig energie om lekker op temperatuur te blijven. - Tegen pijn en buikkrampjes
We weten allemaal dat bij pijn warmte kan verzachten. Dat geldt voor onszelf bij rugpijn of buikpijn en zo dus ook bij de buikkrampjes van je baby. De darmpjes zijn de eerste maanden nog niet volledig gerijpt waardoor de voeding tijdens de eerste maanden soms voor darmkrampjes kan zorgen. Ook gulzig eten en dus veel lucht in de darmpjes kan hier een reden van zijn. Een warm kruikje op de babybuik kan wonderen verrichten.
Hoe gebruik je een kruik veilig?
Veilig kruikgebruik vraagt extra oplettendheid, gebruik van een kruikenzak en het volgen van de gebruiksvoorschriften. Je kindje te warm toestoppen kan net zo slecht zijn als je kindje te koud toestoppen. Het interne kacheltje van het ene kindje werkt iets beter dan die van de ander. Vaak kan je zelf al wel goed aanvoelen of een kruikje nodig is. Bij kou buiten hangt er wat meer kou in de lucht en kan een kruikje net dat verschil maken. Je kan daarbij altijd de warmte in het nekje van je kleintje als indicator gebruiken. Te warm en zelfs wat zweterig, dan is een kruikje zeker niet nodig.
Warmte is comfortabel, hitte niet. Daar zit het grote verschil in veiligheid als je het over het gebruik van een kruik hebt. Je zal vast wel eens een keer een verhaal gehoord hebben over een lekkende kruik. Nu is een lekkende kruik niet het probleem, maar wel het hete water. Zorg dus voor een goed sluitende warmwaterkruik met soepele rubbertjes in de dop. Let bij het vullen en afsluiten op het goed aandraaien van de dop op de kruik. Test de kruik door deze eerst af te drogen en daarna ondersteboven goed heen en weer te schudden. Als alles droog blijft is de kruik veilig voor gebruik.
Voor alle alternatieve kruiken lees je aandachtig de gebruiksaanwijzing en volg deze nauwlettend op.
Het gebruik van een kruikenzak beschermt je kindje tegen de directe warmte van de kruik. De kruikenzak geeft de warmte geleidelijk af en maakt dat de kruik zacht en comfortabel aanvoelt. Gebruik dus altijd een kruikenzak of wikkel de kruik in doeken.
Welke kruik past bij jou en je baby?
Er zijn vele soorten kruiken met ieder eigen voor- en nadelen. Ook zijn kruiken er in vele vormen en leuke figuren.
- Warmwaterkruik
Als je het hebt over de warmwaterkruik heb je natuurlijk de rubberen variant vanuit de goede ouwe tijd. Deze kan je heerlijk gebruiken bij je voeten in bed of op je rug of buik bij pijn. Maar er is ook een flesvormige aluminium variant. Deze wordt veelal gebruik in de babybedjes. Deze kruik blijft uren achtereen warmte afgeven. - Pittenzak
De pittenzak is makkelijk in de magnetron op te warmen en dus makkelijk en snel te gebruiken, voor de nacht echter minder geschikt omdat de pittenzak de warmte sneller verliest dan bijvoorbeeld de warmwaterkruik. - Elektrische kruik
Een elektrische kruik laad je op door deze aan te sluiten op een stopcontact. Na 10 minuten opladen al te gebruiken. Deze kruik wordt minder warm dan de warmwaterkruik maar is zeer geschikt voor gebruik in het babybedje doordat deze niet kan lekken en zich zacht vormt naar je baby. Doordat de elektrische kruik zijn warmte iets sneller verliest kan het wel zijn dat je gedurende een nacht nogmaals moet opladen. Zodra je kindje echter zichzelf op temperatuur kan houden, is deze kruik heerlijk om het bedje mee voor te verwarmen of juist bij buikkrampjes ideaal te gebruiken. - Warmte knuffels
Naast de functionele kruik is er ook nog een leuke variant, de warmteknuffel. Deze lief of vrolijk uitziende knuffel zorgt voor groot en klein voor warmte, geborgenheid en plezier. De warmteknuffels zijn vaak gevuld met kersenpitten, koolzaad en lavendel voor heerlijke warmte en een fijne geur.
Ben jij ook op zoek naar een veilige en fijne kruik voor je baby en weet je niet zo goed hoe je je keuze moet maken, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten of bezoek één van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je baby!
Liefs MamaLoes