Hoe kies ik de juiste borstkolf?
De natuurlijke manier om je kindje te voeden is vanzelfsprekend borstvoeding. Maar het kan een flinke uitdaging zijn om je kindje altijd en overal meteen borstvoeding te kunnen geven. Een borstkolf kan dan de ideale oplossing bieden! Maar hoe weet je wat voor jou de juiste borstkolf is? Borstkolven zijn er namelijk in verschillende soorten en maten en iedere borstkolf heeft dan ook zo zijn eigen kenmerken.
Omdat een fijne borstkolf voor iedereen anders zal zijn, volgt hier een lijstje met punten waar je op kunt letten bij de aanschaf van een borstkolf.
Handkolf of elektrische borstkolf
Met een handkolf kun je zelf het natuurlijke zuigritme van een baby imiteren. Je hebt zelf alle controle maar je moet ook zelf het afkolven op gang houden met de handgreep. Met een elektrische borstkolf heb je vaak de keuze uit vooraf geprogrammeerde kolfritmes en/of krachten. Je hebt dus niet zelf de volledige controle maar hoeft niet handmatig het kolven op gang te houden, wat extra comfort met zich meebrengt.
Handsfree kolven (enkel bij elektrische borstkolven)
Als je voorkeur uitgaat naar een elektrische kolven kan je ook kiezen voor een handsfree borstkolf. Deze manier van kolven is discreet en biedt je maximale vrijheid. Je kan gaan en staan waar je wil terwijl je aan het kolven bent. Deze kolven zijn compact, licht in gewicht, oplaadbaar en passen gemakkelijk in je BH, daarom worden ze ook wel wearable borstkolf genoemd. Ideaal dus voor de moderne jonge moeder.
Opening tunnel
Als je weet hoe groot de opening van de tunnel voor je tepel moet zijn, kun je hiermee rekening houden bij de aanschaf van een borstkolf. Sommige borstkolven kunnen gebruikt worden met twee borstschilden waardoor je ook twee opening-groottes hebt. De meeste openingen hebben een doorsnede van 17 tot 30 mm. Bij veel fabrikanten is het mogelijk om losse borstschilden met grotere of juist kleinere tunnels te bestellen.
Gefaseerd systeem (enkel bij elektrische borstkolven)
De wat luxere elektrische borstkolven hebben meestal een gefaseerd systeem. Dit wil zeggen dat er een modus is voor het stimuleren van de toeschietreflex (hoog tempo) en een modus voor de kolffase, die je gebruikt als de toeschietreflex is opgewekt. Bij een handborstkolf kun je altijd zelf deze twee fases imiteren. Het stimuleren van de toeschietreflex doe je door met korte en snelle drukbeweging te kolven. Is de melkstroom op gang gekomen? Maak dan deze bewegingen langzamer, op een tempo waarbij je geen pijn ervaart.
Instelbaar vacuümniveau
Bij de meeste elektrische borstkolven kun je zelf het vacuümniveau instellen. Het vacuümniveau wordt bepaald door de zuigkracht, het tempo of een combinatie van beide. Een systeem met instelbaar vacuümniveau wordt door ons geadviseerd. Bij handkolven bepaal je vanzelfsprekend altijd zelf, handmatig het vacuümniveau.
Open/gesloten systeem (enkel bij elektrische borstkolven)
Bij borstkolven met een gesloten systeem is het motortje volledig gescheiden van de melkstroom. Er blijven dus geen resten achter in de motor van de borstkolf. Dit is hygiënischer in geval van bijvoorbeeld gebruik van dezelfde borstkolf bij een tweede kindje.
Doorzichtig kanaal
Het kanaal is het gedeelte tussen het borstschild en de fles. Het voordeel van een doorzichtig kanaal is dat de melkstroom goed zichtbaar is. Je kunt dan direct zien of de melkstroom goed is of dat de toeschietreflex nog wat gestimuleerd dient te worden.
Geluidsniveau
De motortjes van sommige elektrische borstkolven maken wat meer geluid dan andere. Mocht je hier gevoelig voor zijn, dan is dit ook een eigenschap om rekening mee te houden.
Stabiliteitsvoetje
Veel borstkolven worden geleverd met een stabiliteitsvoetje om de fles in te zetten. Dit is een soort basis waar je de fles in kunt zetten. Doordat je zelf de fles niet vast hoeft te houden brengt dit extra comfort met zich mee.
Formaat
Wanneer je de borstkolf veel mee moet nemen (bijvoorbeeld naar je werk), is het handig als deze lekker handzaam en compact is. Elektrische borstkolven zijn over het algemeen wat groter van formaat, hoewel er natuurlijk ook uitzonderingen zijn.
Losse onderdelen verkrijgbaar
Na verloop van tijd is het natuurlijk altijd mogelijk dat bepaalde onderdelen slijtage ondervinden. Daarnaast zijn sommige onderdelen hygiënegevoelig en worden ze na verloop van tijd niet meer goed schoon. Het is in dat geval natuurlijk makkelijk om het betreffende onderdeel los aan te kunnen schaffen. De mogelijkheid voor het aanschaffen van losse onderdelen verschilt per fabrikant. Neem hiervoor contact met ons of de betreffende fabrikant op.
Borstkolf accessoires
Naast de essentiële benodigdheden om moedermelk af te kolven, kan je bij MamaLoes ook terecht voor verschillende, handige accessoires. Zo kan je ervoor kiezen om te voeden met een borstvoedingsschort, maar vind je bij ons ook tepelbeschermers, verschillende maten borstschilden, borstcompressen en bewaarbakjes- en zakjes. Door het ruime assortiment kan je er zeker van zijn dat jouw kolfervaring een stuk comfortabeler en makkelijker wordt.
Heb je nog vragen?
We snappen dat de keuze voor een borstkolf voor iedereen anders is. Ontdek het ruime assortiment borstkolven van MamaLoes, van handkolven tot elektrische of handsfree borstkolven en uiteraard ook diverse accessoires. Heb je advies nodig bij het kiezen van de beste borstkolf voor jou? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Samen komen we altijd tot de beste keuze!