Hoe kies ik het juiste matras voor mijn baby?
Waar iedere ouder zich bewust van zal zijn, en jij dus zeker ook, is het belang van een goed matrasje voor je baby. Je baby slaapt tussen de 14 en 18 uur per dag wat maakt dat het grootste deel van de dag je kindje voor comfort en ondersteuning afhankelijk is van dit matrasje, of je nu start met een wiegje of direct een ledikantje gaat gebruiken. Een goed babymatras draagt bij aan goede rust en goede ontwikkeling. Maar waar let je op bij de aanschaf van een wiegmatras of ledikantmatras? In hoofdlijnen gaat het om hygiëne, ondersteuning, comfort en veiligheid.
Kies voor een hygiënisch babymatras
Natuurlijk snapt iedereen het belang van een goede hygiëne. Soms overdrijven we op dit punt in de westerse wereld door overmatig zeepgebruik of ontsmetten, maar voor een pasgeboren baby is een goede hygiëne zeker geen overbodige luxe.
Schaf voor elk kindje een eigen nieuw matrasje aan. Soms lijkt een babymatrasje nieuw van buiten en dus nog goed voor hergebruik. Echter zit het venijn van binnen. Kindjes zweten, spugen en zijn ook soms ziek. Dit laat allemaal onzichtbare sporen achter in het matras. Bacteriën, virussen maar ook stof en onzichtbare parasieten vinden het heerlijk om in matrassen te huisvesten. Naarmate je kindje groeit zal ook de immuniteit toenemen waardoor de weerstand tegen deze ongewenste bewoners toeneemt. Een pasgeboren baby komt vanuit de buik, wat een steriele omgeving is, op de wereld en komt al snel in contact met allerlei ziekmakers. Dat is een natuurlijk proces en dat heeft je kindje ook nodig om een sterk immuunsysteem op te bouwen. Echter met het hergebruiken van een wiegmatras of ledikantmatras komt je kindje ineens een groot deel van de dag direct in aanraking met een hoge concentratie ziekmakers. Dat is onnatuurlijk en voor een pril leventje vanzelfsprekend net iets te veel.
Kies voor een ondersteunend en comfortabel babymatras
Als je op zoek gaat naar een verantwoord matrasje voor je baby zal je zien dat het aanbod enorm is. Alle soorten matrassen die ook voor volwassenen op de markt zijn worden voor de allerkleinsten aangeboden. Maar niet alles is evengoed geschikt. Zo wegen baby’s aanzienlijk minder dan volwassenen, liggen ze langer in bed maar maken in jaren geteld korter gebruik van een matras. Allemaal zaken die mogen meewegen bij de zoektocht naar een comfortabel en goed ondersteunend matrasje
In de basis moet een babymatrasje stevig zijn. Dit ondersteunt en helpt bij een goede ontwikkeling van de wervelkolom. Ook voorkomt een stevig matras dat het hoofdje te veel wegzakt in het matrasje wat onveilig kan zijn. Stevigheid wordt in de wereld van volwassenmatrassen soms uitgedrukt in H1 t/m H6. Waarbij H1 het zachtste matras is en H6 een erg hard matras. Voor baby’s is deze aanduiding wat moeilijker toe te passen door het lichte gewicht en beperkte lengte. Het voelen met de hand geeft je vaak de beste indruk van de stevigheid. Vergelijk dus meerdere matrassen met elkaar
Ook het materiaal van een wiegmatras of ledikantmatras beïnvloedt de stevigheid en veerkracht. Koudschuim en polyether zijn het meest geschikt voor de allerkleinsten omdat deze materialen voor de relatief korte gebruiksduur, onderhevig aan snel toenemend lichaamsgewicht, zich het beste aanpassen. Koudschuim heeft een beter ventilerend vermogen dan polyether en is veel veerkrachtiger. Ook is de levensduur van polyether vele malen korter omdat deze een gesloten celstructuur heeft en de cellen al snel kapot gaan waardoor er kuilvorming ontstaat en dus minder ondersteuning en veerkracht biedt. Het voordeel van polyether is wel vaak de prijs. Het is dus aan jou om de voor jou juiste balans tussen comfort, ondersteuning en betaalbaarheid te vinden.
Kies voor een veilig babymatras
Wat de veiligheid betreft is het belangrijk een babymatrasje te nemen van tenminste 8 cm dikte. Vaak staat aan de binnenkant van je ledikantje een markering welke de maximale hoogte van het ligvlak aangeeft. Deze hoogte borg de veiligheid van je kindje tegen het uit bed vallen. Een dik matras kan deze markering overschrijden maar een te dun matras zal voor de gehele gebruiksduur niet voldoende ondersteuning bieden. Ook moet er wat ruimte tussen het matras en de binnenkant van het ledikantje overblijven. Zo kan je met gemak een deken instoppen en je kleintje toedekken. Deze ruimte mag niet meer dan 2cm zijn om te voorkomen dat je kindje tussen matras en bedje klem komt.
Als laatste wordt voor veiligheid tijdens het slapen vaak gekozen voor een luchtdoorlatend slaapsysteem als Aerosleep of Airgosafe. Dit staat los van het materiaal en kwaliteit van het matras. Het is meestal een losse topper of matrasbeschermer. Deze bestaat uit een 3D-technologie die de temperatuur in het bedje reguleert, bij ongelukjes een droog slaapoppervlak verzorgt en maakt dat je kindje altijd vrij kan ademen. Drie essentiële zaken die bijdragen aan een hoge mate van veiligheid en comfort. Er bestaan ook combinatiepakketten van wiegmatras of ledikantmatras gecombineerd met luchtdoorlatende topper wat vaak voordeliger is dan losse aanschaf. Let daarbij altijd goed op de eigenschappen van het losse matras om zo tot een verantwoorde keuze te komen.
Tot slot
Kort samengevat maak je de keuze voor een goed matras voor je baby op basis van stevigheid, veiligheid en betaalbaarheid. Door het grote aanbod is er altijd een passend matras. Gelukkig is je kindje ook nog erg flexibel en in ontwikkeling waardoor je nooit echt een foute keuze kan maken. Een goede overweging zal altijd leiden tot een verantwoorde aanschaf. Laat je vooral niet onzeker maken door alle informatie. Mocht je graag persoonlijk advies willen bij de aanschaf van een geschikt matras, neem dan contact op met onze klantenservice of bezoek één van onze winkels. Wij helpen je graag. Samen komen we altijd tot het beste voor jouw kindje!
Liefs MamaLoes
PS Laat je me weten hoe jij je keuze hebt gemaakt? Ik ben erg benieuwd naar jullie keuze en jullie ervaringen.