Hoe maak je je huis baby- en kindveilig?
Van nature zijn ouders beschermend aangelegd. Zodra je baby geboren wordt, worden we overspoeld met gevoelens van tederheid, liefde en zorg, maar ook soms angst, onzekerheid en verantwoordelijkheid. Al deze emoties samen dragen bij aan een sterke band tussen ouder en kind en veilig opgroeien. Hierdoor zijn we van nature in staat om alles wat nodig is te doen en te laten voor dat kleine afhankelijke mini mensje. Vanzelfsprekend gaat dat over voeden, verzorgen en liefde geven, maar zeker ook over beschermen.
Voor een veilige omgeving is je kleintje volledig afhankelijk van jou. Veiligheid is heel breed natuurlijk. Dat kan gaan over mensen, omgevingen of producten. Veel zal op gevoel gaan. Vooral als het mensen betreft. Voor omgeving en producten zijn regels en wetten opgesteld. Natuurlijk heb je ook nog zoiets als gezond verstand. Dit alles gecombineerd maakt dat onze kindjes over het algemeen veilig kunnen opgroeien.
Een babyproof huis, waar start ik?
Toch willen we graag goed voorbereid beginnen aan die verantwoordelijke taak van het ouderschap. En als je dan zo eens door je huis en tuin loopt zullen er ook echt wel situaties zijn die voor jullie met z’n tweetjes prima zijn, maar met een kleintje voor ongemakken of gevaar kunnen zorgen. Maar waar begin je met het babyproof maken van je huis?
Aanvankelijk is je baby de eerste weken dicht bij je in de buurt en jij bij je baby. Zo overzie je eenvoudig de omgeving van je kindje en kan je snel inspringen op situaties die mogelijk gevaar op kunnen leveren. Doordat je baby zelf nog niet echt veel kan is die klus aan het begin goed te overzien. Begin dus lekker bij jezelf en je aangeboren instinct.
Tips en veiligheidsartikelen voor baby- en kindveiligheid rondom huis
Naarmate je kleintje zelf meer gaat ondernemen wordt het van belang de omgeving goed te checken. De eerste weken en maanden mag je er dus gerust een beetje inkomen en kijken hoe je kindje zich ontwikkelt en of je een “ondernemertje” of “kat uit de boom kijkertje” op de wereld hebt gezet.
Zodra je kindje gaat kruipen of optrekken begint er een nieuwe fase. Je kindje kan nu zonder jouw hulp op plekken komen welke je kunnen verrassen. Hieronder een lijstje met favoriete plekken van je kindje en eenvoudige oplossingen.
- Stopcontacten: de gaatjes in een stopcontact trekken als donkere stipjes graag de aandacht van jouw kleine ontdekker. Stopcontactbeschermers zijn speciaal ontwikkeld om dit gevaar weg te nemen. Ze sluiten eenvoudig de gaatjes af. Afhankelijk van het model kan je zelf nog eenvoudig gebruik maken van het stopcontact.
- Scherpe hoeken: optrekken aan poten en aan hoeken van meubelen werkt echt heel goed. Maar je instabiele kindje kan zo het evenwicht verliezen. Dan is die hoek ineens wel scherp. Hoekbeschermers voorkomen niet de val maar verzachten de gevolgen van een stoot tegen een scherpe punt zeker wel.
- Meubelen om op te klimmen: niet alleen scherpe hoeken maar ook wankele meubelen zijn door je kindje moeilijk te herkennen. Zorg er dus voor dat alle losse wankele meubelen vervangen worden door stabiele, of veranker de meubelen aan de muur.
- Openstaande deuren: deuren kunnen open en dicht. Dat is echt een heel leuk spelletje. Totdat een deur dichtgaat en de vingers net niet op tijd een veilig onderkomen hebben gevonden. Deurstoppers zorgen dar er voldoende ruimte blijft voor de vingertjes.
- Kastdeuren: schermen over het algemeen de inhoud van de kast af. Dit kan speelgoed zijn, eten en drinken maar ook schoonmaakmiddelen. Met kastdeurklemmen en multilocks bepaal jij of je kindje bij de inhoud kan.
- Openstaande ramen: leuk om naar buiten te kijken, maar een open raam brengt ook gevaar op vallen natuurlijk. Sluit je raam dan ook goed af en vergrendel deze indien nodig met een multilock.
- Trappen: klimmen, klimmen en nog eens klimmen. Trappen zijn de ultieme uitdaging voor een ondernemende peuter. De hoogte en het valgevaar zijn door die kleintjes niet te overzien. Sluit dan ook tijdig en consequent de trapopgang en trapafgang af met een traphekje. Ze zijn er in vele soorten en maten.
- Bed: een bed is om in te slapen, maar zodra je kindje wakker is begint het ontdekken. Jijzelf bent daar meestal niet direct vanaf het begin al bij. Klimmen in het bedje of juist uit het bedje is voor vele dreumesen een leuke uitdaging. Zorg dus dat je babyledikant aan de juiste eisen voldoet en goed is opgedekt. Lees ook eens de blog Slaapt jouw baby veilig? Alles over veilig slapen. Zodra je kindje van het babyledikant overgaat naar een peuterbed komen er weer nieuwe uitdagingen. Je kleintje kan dan makkelijker uit bed rollen of vallen. Met een bedhekje zorg je ervoor dat je kindje nog wel zelf uit z’n bedje kan komen maar tijdens het slapen niet zomaar over de rand kan rollen.
- Planten binnen handbereik: voor sommige kleintjes zijn planten het onderzoeken waard. Zolang een plant niet giftig is kan dat op zich geen kwaad. Bekijk dat dus van te voren goed. Misschien is het beter de planten wat hoger te plaatsen.
- Kabels en koordjes: kabels van apparaten of koorden van raambekleding zijn er in verschillende soorten en maten. Veelal is het lang en kan je er in verstrikt raken. Werk deze dus goed weg, kort ze in of scherm ze af.
Natuurlijk zijn er nog veel meer dagelijkse situaties te benoemen waarvan de verleiding door een onderzoekende baby of peuter niet te weerstaan is. Zorg dat je altijd een beetje in de buurt bent voor het toezicht. Mocht je tegen een situatie aanlopen en je afvragen of daar eenvoudige hulpmiddelen voor bestaan, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten of bezoek één van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je adviseren over veiligheid in en om het huis en kunnen al je vragen beantwoorden. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!
Liefs MamaLoes