Navigatie
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Wel of geen borstvoeding, hoe maak ik een bewuste keuze?

Borstvoeding geven is iets bijzonders. Het is natuurlijk en intiem. Maar het vraagt ook veel van de ouders, zowel fysiek als mentaal. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert en stimuleert iedere moeder om de eerste zes maanden borstvoeding te geven. Daar zijn genoeg redenen voor. Toch is het goed om jouw/jullie eigen keuzes en wensen eens goed op een rijtje te zetten en een bewuste keuze daarin te maken.

Wat brengt borstvoeding?

Een afweging om wel of geen borstvoeding te gaan geven is meer dan een keuze tussen moedermelk of flesvoeding. Iedereen weet dat het vrouwenlichaam direct na de bevalling aan de slag gaat met de natuurlijke voeding voor de baby. De moedermelk is voorzien van de perfecte mix van voedingsstoffen en afweerstoffen welke je kleintje nodig heeft voor een goede start en groei. De natuur is magisch en onevenaarbaar daarin.

Maar borstvoeding geven brengt je nog veel meer moois. Het draagt bij aan de hechting tussen moeder en kind, het ontwikkelen van moederlijk gedrag en creëert intieme momenten met elkaar.

Ook in praktische zin heeft het je veel te bieden. Zo is borstvoeding altijd beschikbaar en klaar voor gebruik, helpt borstvoeding bij het fysieke herstel van de moeder na de zwangerschap en bevalling en is het lichter verteerbaar voor je kleintje. En dat zijn zeker niet alle voordelen. Er zijn ontelbaar veel redenen om te kiezen voor borstvoeding.

Uitdagingen van borstvoeding

Toch heeft het geven van borstvoeding ook een keerzijde welke evengoed van belang is als je een oprechte keuze wil maken.

De belangrijkste reden kan wel zijn dat de moeder altijd in de buurt moet zijn. Zij is de enige die het kind borstvoeding kan geven. Soms kan dat belastend zijn of weegt de grote verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt zwaar. Maar het kan ook de partner buiten spel zetten. Praat daar samen over en kijk op welke manier dit voor jullie samen zou kunnen werken. Kolven kan daar een oplossing voor zijn. Misschien wil je daar eerst wat meer over weten? Wat houdt kolven in en zou dit bij jou en je partner kunnen passen en op welke manier?

Borstvoeding geven gaat ook niet vanzelf. Zowel jij als je baby moeten dit leren. Jullie moeten elkaar nog leren kennen en jij bent ook nog onwennig met de veranderingen van je eigen lijf. De handelingen vragen soms wat handigheid, oefening en geduld. Het is goed om je daarvan bewust te zijn en misschien ook wel al wat in te verdiepen.

Borstvoeding kan ook fysieke ongemakken als naweeën en tepelkloven met zich meebrengen. Natuurlijk zijn daar hulpmiddelen voor als een warme kruik voor op je buik of rug, een verzorgende creme of tepelhoedje, maar als je weet dat het je kan overkomen, kan je jezelf erop voorbereiden.

En dan de onzekerheid. Jonge ouders ervaren vaak gevoelens van onzekerheid. Alles is nieuw en je kindje lijkt zo breekbaar. Borstvoeding komt daar dan nog eens bij. Je weet niet of je het goed doet? Je weet niet hoeveel je kindje gedronken heeft en of die melk voldoende voedingsstoffen bevatte. Je mag je ervan bewust zijn dat jullie elkaar moeten leren kennen en je vertrouwen in jezelf en je kleintje gaandeweg zal toenemen. Dat vraagt de aanvaarding van die onzekerheid en kwetsbaarheid en doet een beroep op je vertrouwen en geduld. Ook zijn er vele manieren om je daarin te laten bijstaan. Verloskundige, lactatiekundige of consultatiebureau zijn hier allen zeer kundig in.

Ik kies voor borstvoeding, en nu?

Vaak ben je nog zwanger als je samen met je partner tot het besluit komt om voor borstvoeding te willen gaan. Het is waarschijnlijk ook al eens bij de verloskundige ter sprake gekomen of met vriendinnen. Zodra de beslissing genomen is kan je je op de borstvoeding gaan voorbereiden. Je lijf is daar natuurlijk al volop mee bezig. De groei van je borsten en dus de ontwikkeling van het melkklierweefsel kan je niet zijn ontgaan. Daar hoef je niet veel meer voor te doen dan afwisselend en gezond te eten en te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Probeer ook overmatig stress te voorkomen.

Het vergaren van kennis is ook een fijne voorbereiding op de borstvoeding en zal je helpen de borstvoeding sneller “op de rit” te hebben. Afhankelijk van de manier waarop jij het fijn vindt om die informatie te vergaren kan je kiezen voor lezen van boeken, kijken van filmpjes op YouTube, luisteren van podcasts of bijwonen van een cursus.

Voor de lezers zijn boeken als De Melkfabriek van Sofie van den Enk en Het nieuwe borstvoedingsboek van Stefan Kleintjes en Gonneke van Veldhuizen aanbevolen. Maar ook je verloskundige zal fijne tips hebben met betrekking tot boeken, podcasts of cursussen.

Het spel tussen moedernatuur, je kindje en jezelf

Alle informatie zal je helpen bij de fysieke en mentale voorbereiding op de komst van je baby en alle bijkomstige uitdagingen met betrekking tot de borstvoeding. Zodra je bent bevallen zal de natuur zeker ook een grote rol spelen. Soms lijkt het allemaal vanzelf te gaan en soms ook helemaal niet. Dat is per kind en situatie anders. Het spel tussen moeder, kind en natuur kan beginnen zodra je bent bevallen. Probeer dat ook als een spel te zien en niet te zwaar te laten wegen. Natuurlijk is goede voeding voor je pasgeborene belangrijk, maar zeker niet belangrijker dan het welzijn van jou en je kindje.

De alternatieven zijn zeker niet slecht. Als de uitdagingen naar verloop van tijd voor jou te zwaar gaan wegen, is het oké om alsnog over te stappen op flesvoeding. Elke week, elke dag en elke poging tot borstvoeding is mooi meegenomen. In de eerste dagen zijn de kleine hoeveelheden gelige melk, colostrum, voorzien van extra veel voedingsstoffen wat maakt dat de eerste dagen borstvoeding al zeer waardevol zijn. Maar elke dag die je jezelf en je kindje gunt om te wennen aan elkaar en de borstvoeding is er één om te vieren. Dus geniet ervan!

Er zijn vele artikelen op de markt die je ondersteunen bij het geven van borstvoeding. Denk aan voedingsbeha's, borstkolven, voedingskussens en nog veel meer. Onze specialisten op de klantenservice en in onze winkels kunnen je adviseren over deze artikelen en al je vragen beantwoorden. Neem dus gerust contact op om te overleggen wat voor jouw situatie de beste keuze zou zijn. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!

Liefs MamaLoes

PS Laat je me weten wat jullie overwegingen zijn geweest en op welke manier jullie je keuze hebben gemaakt? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen en uitdagingen.

Terug naar de blog