Op vakantie met je baby
Nog niet zo lang geleden was het allemaal heel simpel. Backpacken, stedentrip, avontuurlijke reis in de rimboe, all-inclusive hotel met zwembad of juist een pittoresk dorps hotelletje zonder zwembad. Het kon allemaal. Locatie, reis en verblijf tijdens je vakantie waren precies op maat voor jou en je partner. Je hoefde eigenlijk nergens rekening mee te houden en jullie konden precies doen wat jullie leuk vonden.
Nu met een baby kan dat gelukkig nog steeds, maar het vraagt wel wat meer vooraf keuzes maken, beetje aanpassen, extra voorbereiding en dus iets meer denkwerk. Ook zijn natuurlijk niet alle bestemmingen of activiteiten even handig als je op vakantie gaat met een baby. Misschien maakt de gedachte aan op reis gaan met je baby je juist onzeker. Ik neem je graag mee in de vele vragen rondom op reis gaan met een kleintje en geef je graag nuttige reistips voor een ontspannen vakantie met je baby of het hele gezin.
Kan je wel op reis met een pasgeboren baby?
Natuurlijk kan je op reis met een pasgeboren baby. Het enige wat jouw baby nodig heeft is op tijd eten en drinken, een fijne slaapplek en jou. Veel ingewikkelder is het niet. Natuurlijk zijn de eerste weken na de geboorte niet ideaal om lange afstanden af te leggen. Zowel je kindje als jijzelf zijn dan nog aan het bijkomen van de bevalling. Het advies is dan ook om de eerste 6 weken lekker te gebruiken om te herstellen en fijne wandelingen rondom huis te maken. Maar ideaal is om tot 12 weken te wachten met reizen. Zo rond de 3 maanden is je baby al wat sterker en heeft meestal wel zijn ritme gevonden. Ook is de tijd tussen de voedingen wat langer wat natuurlijk handig is en wat meer speling geeft.
Reizen met een baby
Het reizen met een baby vraagt om extra aandacht voor je kindje. Lange afstanden zijn, zeker in het begin, niet aan te bevelen. Niet elk kindje vindt het prettig gedurende een langere tijd in dezelfde houding te liggen of zitten. Het kan zowel jouw kindje als jou extra stress opleveren als een reis gepaard gaat met huilen en onrust. Het advies is dan ook om te beginnen met een vakantie wat dichter bij huis. Wil je toch naar een verre bestemming, verdeel dan de reis over meerdere dagen.
Op reis met de auto
Een autovakantie met je baby geeft je veel bewegingsvrijheid. Je kan stoppen wanneer je wil of als het nodig is. Je kan de reis verdelen in zoveel etappes en met zoveel tussenstops als je wil. Toch heeft een autorit ook uitdagingen. Met z’n allen in de gordels in een kleine ruimte kan soms ook wel benauwend werken. Je baby ligt dan natuurlijk in een veilig autostoeltje. Doordat je kindje strak in de gordels zit is er weinig bewegingsvrijheid. Op tijd even pauzeren, uit de autostoel, luier verschonen, voeden en zelf even de benen strekken is dan ook een absolute aanrader. Elk uur even stoppen is het meest ideaal, maar om de twee uur stoppen kan eventueel ook. Voor je baby is een dag van 3-4 uur in de auto echt maximaal. Als je een pauze neemt doe je er slim aan de auto in de schaduw te parkeren. Lukt dat niet, haal dan de autostoel uit de auto of dek deze af met een handdoek. Na een verfrissende pauze is het natuurlijk niet fijn direct in een oververhitte autostoel te moeten zitten.
Veelal reizen we graag naar het mooie weer. Een auto met airco is dan zeker prettig. Het zorgt ervoor dat iedereen het hoofd koel kan houden. Echter een tochtige of te koele auto is voor je kindje niet prettig. Zet dus de airco niet te hoog en denk goed na als je een raampje wil openzetten. Ook doe je er slim aan de felle zon op het raam bij je kindje te vermijden. Dit kan met een luierdoek, handdoek of met zonneschermpjes.
Reizen met de auto maakt het makkelijk op tijd te kunnen voeden. Borstvoeding geven kan natuurlijk altijd. Rustig en intiem in de auto. Flesvoeding onderweg vraagt wat voorbereiding. Warm water in een thermosfles en melkpoeder afgemeten in een melkpoedertoren. Natuurlijk kan je ook vooraf al een flesje met voeding meenemen. Zorg dan voor een koeltas, thermosfles en een flesverwarmer speciaal voor onderweg en in de auto. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk.
Op reis met het vliegtuig
Met het vliegtuig naar een vakantiebestemming heeft ook zo z’n voordelen. Zo kan het reizen wat gemakkelijker over een grote afstand en heb je beide de handen vrij. Ook geeft een vliegtuig wat meer bewegingsvrijheid. Veelal vliegen kinderen tot 2 jaar gratis mee. Ze kunnen bij je op schoot of in een soort babybedje (bassinet) wat je van te voren kan reserveren bij de vliegmaatschappij. Dit bedje kan vaak op de stoel naast je worden bevestigd. Je kan al vanaf 6 weken na de geboorte veilig met je baby het vliegtuig nemen.
Reizen per vliegtuig heeft ook wel wat haken en ogen. Als jouw kleintje het even wat lastig heeft en gaat huilen kan je jezelf hierdoor wat opgelaten voelen. Vaak zie je dat een speentje of een kleine voeding al wat meer rust brengt. Het kan zijn dat je kindje last heeft van z’n oortjes. Zuigen op een speen of flesje is meestal een prima oplossing. Een volle luier kan ook nog wel eens onprettig zijn voor je baby, voor jou, maar ook voor de andere passagiers. Gelukkig hebben de meeste vliegtuigen een verschoningstafel op het toilet.
Check voordat je boekt wel even hoeveel reisbagage je mag meenemen voor jezelf en voor je baby. Je hebt best wat extra verzorgingsspullen nodig voor onderweg.
Op vakantie met je peuter
Met kinderen op vakantie vraagt een aanpassing. Het maakt dan niet meer zo heel veel uit of het een baby of een peuter is, of beide. Het vraagt allemaal wat extra aandacht. Een baby is wat makkelijker omdat deze nog veel slaapt en lekker in een bedje of de wandelwagen kan liggen. Een peuter is in verzorging vaak weer wat minder intensief. Ga je met een gezinnetje met zowel een baby als een peuter op vakantie, dan heb je je handen natuurlijk vol. Maar als je je bestemming lekker kindvriendelijk kiest kan je er van op aan dat ook jij een ontspannen vakantie hebt.
Kindvriendelijke accommodaties zijn vaak voorzien van alle gemakken. Denk daarbij aan een passend bedje, veilig omgeving, speeltuin etc.
Reis Checklist Baby
Het zal je niet verbazen dat je behoorlijk wat extra spullen nodig hebt als je met een baby op vakantie gaat. Hieronder de belangrijkste extra spullen voor je opgesomd.
- Paspoort of identiteitskaart (en evt. visum)
- Alles voor de voeding (flesjes, borstkolf, flesverwarmer, thermosfles, melkpoeder, melkpoedertoren)
- 2 extra fopspenen
- Eventuele medicatie
- Voldoende kleding passend bij het weer op de vakantiebestemming
- UV beschermende zwemkleding
- Zonnebrandcreme voor de babyhuid
- Zonnehoedje en/of zonnebril
- Draagzak
- Compacte wandelwagen
- Reisbedje
- Speelgoed voor in het water
- Zwemring
- Babyfoon
Natuurlijk is er nog veel meer om in te pakken als je op reis gaat met een baby of het gezin. Soms kan het handig zijn een eigen checklist op te stellen een aantal weken voordat je gaat vertrekken. Je kan dan rustig alles in gereedheid brengen, misschien zelfs nog wat aankopen doen en zo dus goed overzicht houden.
In ieder geval is het aller belangrijkste dat je geen stress krijgt bij de gedachte of bij de voorbereiding. Houd de lol erin en ga lekker ontspannen aan de reis gaat beginnen.
Er zijn vele artikelen op de markt die je helpen bij een ontspannen vakantie met je gezin. Onze klantenservice specialisten kunnen je adviseren over deze artikelen en al je vragen beantwoorden. Neem dus gerust contact op om te overleggen wat voor jouw situatie de beste keuze zou zijn. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!
Liefs MamaLoes
PS Laat je me weten wat jullie meest hilarische vakantiemoment was met jullie kleintje? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen en uitdagingen.