Navigatie
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Kun je blijven sporten tijdens je zwangerschap?

De meeste vrouwen kijken uit naar een zwangerschap. Samen een gezinnetje stichten en de zorg mogen dragen voor jouw lieve schattige baby. Het is natuurlijk ook heel bijzonder. De meeste zwangerschappen verlopen ook best voorspoedig met hier en daar een mankementje, een tijd om te genieten.

Er wordt vaak gezegd dat zwanger zijn geen ziekte is, maar er gebeurt nogal wat met een vrouwenlichaam tijdens die zwangerschap. Dat hoeft verder geen belemmering te zijn om lekker je ding te blijven doen, maar soms is het wel verstandig om je een beetje aan te passen. Denk aan je werk, de boodschappen en misschien ook wel sporten. Mag je sporten als je zwanger bent? Welke sporten mag je doen als je zwanger bent? Ik vertel je graag meer over de lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap en hoe je gewoon kan blijven sporten tijdens je zwangerschap.

Hoe verandert je lichaam tijdens je zwangerschap?

Vanaf het moment van bevruchting komt je lichaam in “standje zwangerschap”. Dat wil zeggen dat het hele lichaam zich gaat inzetten voor de groei en ontwikkeling van je baby en zich gaat voorbereiden op de bevalling. Veel van die veranderingen zijn voor de hand liggend, maar er zijn ook veranderingen die je niet echt ziet maar past merkt als je er mee geconfronteerd wordt. Hier een kleine opsomming.

1) Hormonenhuishouding verandert

Dit gaat in de eerste maanden vaak gepaard met misselijkheid en vermoeidheid. Later zullen onder invloed van hormonen ook de gewrichten weker worden en banden verslappen.

2) Gewichtstoename

Logische verandering die ervoor zorgt dat je spieren en gewrichten zwaarder belast worden door het extra lichaamsgewicht.

3) Meer energiebehoefte

Doordat je stofwisseling verandert en je je baby ook van energie voorziet, heb je meer kilocalorieën nodig.

4) Verhoogde lichaamstemperatuur

Gevolg van de veranderde stofwisseling is een verhoogde lichaamstemperatuur.

5) Aanpassing van je ademhaling

Zodra je baby je hele buik vult, komen ook de longen in de verdrukking. Dat vraagt wat bewuster te ademen en de longen ruimte te geven.

6) Meer bloed en hogere hartslag

Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam gemiddeld 1 liter extra bloed aan om ook je kindje van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te kunnen voorzien. Meer bloed vraagt aan het hart om harder te werken.

7) Aanpassing van de lichaamshouding

Het zwaartepunt van je lichaam verplaatst tijdens de zwangerschap door de groei van de buik waardoor je lichaamshouding ook verandert. Je gaat het extra gewicht corrigeren in de houding.

Mag je sporten als je zwanger bent?

Sporten is goed voor je lijf en je gezondheid. Je werkt met sporten aan je conditie, sterke botten, reduceren van stress en versterkt je lichaam in zijn geheel. Ook krijg je van sporten meer energie en dragen de hormonen die je met sporten aanmaakt bij aan een gevoel van geluk. Allemaal redenen om zeker wel te blijven sporten. De vraag is alleen welke sport is goed tijdens je zwangerschap en waar moet je allemaal rekening mee houden? In ieder geval is het belangrijk dat je goed naar je lijf luistert tijdens het sporten, gezond eet en op tijd je rust pakt. Daarnaast is het ook van belang dat je je sporten aanpast gedurende de zwangerschap. Je lijf heeft ieder trimester andere uitdagingen.

Sporten eerste trimester van je zwangerschap

Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap heb je nog niet echt met extra gewicht te maken maar wel veel veranderingen in je hormoonhuishouding en de innesteling van de vrucht. Je kan de meeste sporten gewoon blijven doen mits je maar genoeg drinkt en zorgt dat je je warmte goed kwijt kan. Daarnaast is het wel goed om voorzichtig te zijn met wat wildere sporten als voetbal, hockey of vechtsporten. Voorkom stoten in je buik.

Sporten tweede trimester van je zwangerschap

Tussen de 3 en 6 maanden zwangerschap beginnen de gewrichten weker te worden en banden verslappen. Schokbelasting kan je dan ook beter gaan vermijden net als contactsporten. Je kan gerust gaan fitnessen of zwemmen. Natuurlijk kan je ook eens gaan kijken naar een specifieke vorm van zwangerschapsporten zoals zwangerschapsyoga, fitness voor zwangere en zwangerschapszwemmen of gewoon lekker gaan wandelen of fietsen.

Sporten derde trimster van je zwangerschap

De laatste maanden van de zwangerschap zijn voor sommige vrouwen al een sport op zichzelf. Het extra lichaamsgewicht en soms een slechtere nachtrust zorgen dan al voor voldoende uitdaging. Tijdens deze periode is rusten misschien wel net zo belangrijk als lichaamsbeweging. Je voorbereiden op de bevalling is begonnen. Je kan je lijf in deze periode ondersteunen door zwangerschapsyoga of zwangerschapsgym. Tijdens deze lessen wordt ook tijd besteed aan de fysieke en mentale voorbereiding op de bevalling.

Zwangerschap en sporten gaan dus prima samen. Goed zorgen voor je lichaam is in elke periode van je leven goed natuurlijk en tijdens de zwangerschap zeker. Sporten levert je ook nog extra mentale veerkracht op en een lichaam wat na de zwangerschap ook weer wat makkelijker hersteld. Al met al reden genoeg om een bewuste keuze te maken op welke manier jij je zwangerschap wil combineren met sporten.

Heb je nog vragen?

Voor vragen over sporten tijdens de zwangerschap raadpleeg je natuurlijk eerst je directe omgeving en je verloskundige. Echter beschikken wij bij MamaLoes ook over een sterk team aan (ervarings)deskundigen. Mocht je dus nog vragen hebben die onbeantwoord zijn gebleven of vragen over je babyuitzet, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je baby!

Liefs, MamaLoes

Terug naar de blog