De vluchtkoffer: wat neem je allemaal mee?
Naar gelang de weken en maanden van zwangerschap vorderen komt de uitgerekende datum, en dus de bevalling, steeds dichter bij. Je buik wordt steeds ronder, het babykamertje is zo goed als klaar en je geniet samen met je partner van misschien wel de laatste weekjes met z’n tweeën. 9 Maanden lijkt altijd zo lang, maar de tijd vliegt. Tegen de tijd dat je 35 weken zwanger bent is het misschien verstandig te gaan nadenken over je vluchtkoffer of vluchttas. Dat is een tas met spullen die je met je meeneemt als je (onverwacht) naar het ziekenhuis moet.
Of je nu thuis wilt bevallen of toch liever in het ziekenhuis of kraamhotel, er kan zich altijd een situatie voor gaan doen welke je niet had voorzien. Een goed gevulde vluchttas ontzorgt en voorkomt onnodige stress. Dit op zich maakt al dat je 1-0 voorstaat als je aan het bevallen gaat. Ontspannen en vertrouwensvol de bevalling ingaan maakt bevallen namelijk een stuk makkelijker.
Een vluchttas doet zijn naam geen eer aan als je het mij vraagt. Natuurlijk vlucht je nergens voor. De spannende tijd op weg naar de eerste kennismaking met je kindje komt eraan. Daar wil je toch bij zijn? Een goede voorbereiding zorgt voor een fijne, zorgeloze start met al je eigen spulletjes bij de hand. Daar staat de tas eerder voor. De goed-voorbereid-op-pad tas zou een betere naam zijn.
Wanneer moet ik mijn vluchttas klaarzetten?
Naarmate de bevalling dichterbij komt of zelfs is begonnen kan een onverwacht bezoekje aan het ziekenhuis je dus zomaar verrassen. Fijn om dan goed voorbereid te zijn. Dat is tenminste één zorg minder. Begin hier op tijd mee. Soms zal je nog wat aankopen willen doen hiervoor en misschien wil je ook nog wat lenen van een vriendin. Als je op tijd begint heb je alle tijd om je goed voor te bereiden. Het advies is om de vluchtkoffer vanaf week 37 klaar te hebben staan.
Inhoud vluchtkoffer
De goed-voorbereid-op-pad tas is gevuld met allerlei spulletjes die het verblijf in een ziekenhuis of de bevalling voor jou comfortabel kunnen maken, zoals gemakkelijke kleding, een boekje of wat lekkers. Maar ook kan je denken aan spullen voor je partner. Zijn of haar spullen die kunnen bijdragen aan ontspanning of die het wachten verzachten zoals massageolie, een ipad of boek. En natuurlijk de eerste spulletjes voor je baby, want de kans bestaat dat je straks met je kindje naar huis gaat. Denk aan:
- Babykleding
- Rompertjes
- Slofjes of sokjes
- Babymutsje
- Babydekentje
- Hydrofiel setje
- Luiers en billendoekjes
Als laatste nog de lijst met mensen die je het eerst op de hoogte wil brengen van het blije nieuws en wat handige en formele zaken. Je vindt het ook allemaal in de checklist die we voor je hebben opgesteld. Handig om uit te printen en af te vinken. Veel van deze spullen kan je al ruimschoots op tijd gaan verzamelen. Voor de laatste dagdagelijkse spulletjes kan je een apart lijstje in je vluchtkoffer stoppen, zodat je bij vertrek slechts nog maar een paar kleine dingen hoeft te verzamelen.
Tot slot
Als moeder van 5 kinderen weet ik als geen ander hoe het voelt om toe te leven naar dat spannende maar verwachtingsvolle moment van bevallen en de kennismaking met je kindje. Misschien weet je nog niet of je een jongetje of een meisje gaat krijgen. Zo in die laatste weken kan de nieuwsgierigheid flink de kop opsteken en de tijd soms niet snel genoeg gaan. De laatste loodjes wegen vaak ook zwaar. Je buik gaat je in de weg zitten, je slaapt wat minder vast en je hebt hier en daar misschien wat kwaaltjes opgelopen. Probeer toch te genieten van deze laatste weken en de mooie momenten met elkaar. Het zijn de unieke momenten in onze levens waar je later nog veel aan terug zal denken. Veel succes met je bevalling. Je kan ‘t!
Mocht je na het lezen nog specifieke vragen hebben, schroom dan niet om het onze klantenservice te vragen of één van onze winkels te bezoeken.
MamaLoes
PS Laat je me weten hoe het jullie is vergaan? Ik ben heel benieuwd naar jullie verhaal en jullie nieuwe gezinnetje.