Waar moet je op letten als je een traphekje koopt?
Zolang je kleintje nog tevreden in de box ligt of het fijn vindt bij jou op schoot, is alles nog lekker veilig en overzichtelijk voor jou als ouder. Maar zodra jouw kleine spruit de wereld wil gaan ontdekken en dus begint rond te kruipen, ligt onschuldig gevaar op de loer. Dan pas kan het soms pijnlijk duidelijk worden hoe anders de wereld vanuit het perspectief van onze kleintjes is. Op zich is dat niet erg zolang het bij vallen en opstaan blijft, maar een ongeluk zit in het spreekwoordelijke kleine hoekje. Eenvoudige veiligheidsvoorzorgsmaatregelen kunnen de scherpe kantjes en klemmende delen wel afdekken, maar soms is een ruimte gewoon nog niet geschikt voor een kleine ontdekkingsreiziger. Het kan dan handiger en veiliger zijn dat je de gevaarlijke ruimtes afschermt, zoals de trap, een open haard of bijvoorbeeld de opening naar de keuken. Dat kan gelukkig goed met een traphekje, maar waar moet je nu allemaal op letten als je een traphekje aanschaft? Wat is belangrijk om op te letten bij installatie ervan en bij het gebruik?
Vaak kom je er dan achter dat een zoektocht naar een geschikt traphekje toch best lastig kan zijn. Er zijn zo veel verschillende soorten, maten en materialen. Welk hekje moet je nu kiezen en is welke het beste? In deze blog neem ik je mee langs alle verschillende mogelijke traphekjes en geef ik je informatie en tips om jouw zoektocht naar een traphekje makkelijker te maken. Allereerst is het belangrijk om te weten dat alle traphekjes gekeurd zijn en voldoen aan de gestelde veiligheidseisen. Ook hebben traphekjes altijd een dubbele handeling om het hekje te openen of een mechanisme dat niet met kleine (kinder)handjes te openen is.
Klemhekje - traphekje zonder boren
Soms is het niet mogelijk of niet wenselijk om te boren in de zijdes waartussen een traphekje geplaatst moet worden. Denk aan metalen kozijnen, zachte of juist hele harde muren of bij tijdelijk gebruik. Het voordeel van een klemhekje is dat deze tussen twee zijdes (muren, kozijnen enz.) in geklemd wordt en je dus niet hoeft te boren. Het kan zijn dat je op die manier een betere bevestiging krijgt dan met boren. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je geen boorgaten in je muur hebt als het hekje niet meer nodig is. Het hekje wordt met stelschroeven afgesteld en dus op maat gemaakt tussen de doorgang. Zo weet je zeker dat hij goed vast zit. Let op! De stelschroeven kunnen wel afdrukken in de ondergrond achterlaten.
Voor het gebruik van klemhekjes bij trappen wordt het afgeraden deze bovenaan een trap te gebruiken. Een klemhek heeft namelijk altijd een drempel, ook als je het deurtje opent. Wanneer je dit bovenaan een trap gebruikt zou je over de drempel kunnen struikelen. Onderaan de trap of in een deuropening is geen probleem.
De klemhekjes kunnen op vele afmetingen worden gemaakt door het gebruik van verlengdelen. Je kan deze dus uitbreiden met verlengdelen om elke opening te overbruggen. Er zit echter wel een maximum aan het verlengen, namelijk 2 x 28 cm. Als het hek te breed wordt, is het niet meer stabiel. Daarnaast is het van belang dat het hekje en de verlengdelen van hetzelfde merk en type zijn. Anders zal dit niet passen.
Wanneer een klemhekje uit de doos komt, zal je merken dat het deurtje iets open staat. Hierdoor zal het deurtje nog niet in het slot vallen. Wanneer het hekje is geïnstalleerd op de juiste manier en met de stelschroeven op spanning is gezet zal het deurtje wel in het slot vallen. Klemhekjes zijn er in vele soorten, maten, kleuren, materialen en merken. Denk bijvoorbeeld aan traphekjes van hout en traphekjes van metaal.
Schroefhekjes
Wanneer je voor een schroefhekje kiest, zal je de boormachine uit de kast moeten halen. Het bevestigen met schroeven borgt het hekje natuurlijk super stevig wat bijdraagt aan extra veiligheid. Voor schroefhekjes zijn geen verlengdelen beschikbaar, maar deze zijn meestal wel in verschillende breedtes verkrijgbaar en/of verstelbaar. Let dus goed op de maximale afmeting van het hekje wanneer je deze wil aanschaffen.
Traphekjes die je met schroeven bevestigt zijn er ook in vele soorten en maten. Zo is er een oprolbaar traphekje welke niet in de weg hangt als deze niet gebruikt wordt. Maar ook bestaan er uitschuifbare traphekjes en traphekjes.
Kamerverdelers
Een kamerverdeler is ideaal wanneer je eigenlijk een traphekje met hoek nodig hebt of een brede doorgang wil afschermen, maar ook om te zorgen dat afstand tot het gevaar kan worden verzekerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kachel of fornuis. Sommige kamerverdelers kunnen zelfs tot mobiele box worden gevormd en dus op elke gewenste plek in en om huis gebruikt worden. De kamerverdeler heeft meerdere panelen en een deurtje met een drempel die het hekje in balans houdt als het deurtje opengaat, net als bij een klemhekje. Echter wordt een kamerverdeler wel door middel van schroeven tussen twee zijdes bevestigd. Het wordt aangeraden om het hek niet helemaal strak in de doorgang te plaatsen. Voor de stabiliteit is het advies om de kamerverdeler schuin te plaatsen (geen rechte lijn), zoals hieronder op de foto te zien is. Een voordeel van een grote kamerverdeler is dat je deze ook bij een open trap kunt plaatsen. Ook kan je een kamerverdeler dus gebruiken als soort box om een afgesloten speelplek voor je kindje te maken.
Bekijk hier ons volledige assortiment traphekjes, schroefhekjes en kamerverdelers.
Heb je nog vragen?
De aanschaf van een veilig en passend traphek lijkt soms een hele klus, maar met de juiste informatie komen we er samen zeker uit. Als jij zorgt voor de maten en foto’s van de situatie kunnen onze specialisten je het juiste advies geven wat leidt naar een veilige situatie bij jou thuis.
Neem gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Samen komen we altijd tot de beste keuze!
Liefs MamaLoes