Wanneer is het tijd voor een ander autostoeltje?
Eén van de meest gestelde vragen aan de MamaLoes klantenservice en in onze winkels gaat over de aanschaf van een autostoel. Wanneer is het tijd voor de overstap naar de volgende stoel? Die vraag kan vanuit verschillende kanten worden belicht. Zo schrijft de wet een aantal regels voor, biedt de markt verschillende modellen aan, wil je als ouders graag het veiligste voor je kind maar moet dit ook allemaal nog praktisch en betaalbaar zijn. Maar wat is nu belangrijk voor een verantwoorde overstap? Er gaat toch niks boven de veiligheid van je kind!
Het eerste autostoeltje
Doorgaans start iedereen met een autostoeltje voor baby’s van 40 tot 87 cm. Voorheen was dit een groep 0 autostoel, in de volksmond ook wel Maxi Cosi genoemd. Dit model is als een kuipje en gebruik je direct vanaf de geboorte tegen de rijrichting in. Omdat je baby met dit autostoeltje samen in en uit de auto gaat, komt er een moment waarop het gewicht wat je steeds in en uit de auto moet halen je gaat opbreken. Voor je eigen gemak en fysieke belasting zou je soms al wel na enkele maanden hier een andere oplossing voor willen. Het is goed om te weten dat uit onderzoek is gebleken dat de meest veilige manier van je kindje vervoeren in de auto tegen de rijrichting in is en omringd door een veilige kuip. Autostoelen met de nieuwste ECE R129 norm zijn hier speciaal op ontwikkeld, waarbij het verplicht is je kindje tot minimaal 15 maanden achterwaarts te vervoeren. Zolang mogelijk je kleintje achterwaarts vervoeren is dus het beste advies. Vaak is een onderstel om je autostoeltje op te plaatsen een fijne verlichting van de fysieke belasting.
Wanneer overstappen naar een grotere autostoel?
De ‘groep 0 autostoelen’ worden getest en veilig bevonden tot een lengte van 87 cm. Daar ligt de uiterste grens dus. De draagbeugel van de autostoel vormt samen met de hoofd- en voetzijde van het kuipje een soort van valbreker. Zolang het hoofdje van je kindje veilig binnen de lijn tussen hoofdzijde en draagbeugel blijft is er geen reden voor een overstap naar een grotere autostoel. Je zal merken dat de beentjes al veel sneller buitenboord gaan. Daarin vindt je kleintje de ruimte tot bewegen en strekken van de beentjes, wat geen invloed heeft op de veiligheid/onveiligheid.
Kort samengevat is dus het moment van overstappen naar een grotere stoel het moment waarop het hoofdje van je kindje niet meer binnen de veiligheidslijn valt en/of je kindje de lengte van 87 cm heeft bereikt. Het is in ieder geval van belang je kindje tot ten minste 15 maanden achterwaarts te vervoeren. Je kunt vervolgens kiezen voor een autostoel geschikt tot 105 cm, of stap gelijk over op een stoel die geschikt is tot 150 cm.
Heb jij een ECE-R44 autostoel in huis? Deze groep 1 stoelen zijn getest en gekeurd om kindjes vanaf 9 kg op een veilige manier naar voren gericht te mogen vervoeren. Echter zijn er 2 redenen om een te vroege overstap te moeten willen voorkomen. De eerste is de rijrichting. Bewezen is dat naar voren gericht niet de veiligste manier is van vervoeren. Of je kiest bewust voor een autostoel tot 105 cm welke tegen de rijrichting in geplaatst kan worden.
Daarnaast zit je kindje veel meer in een zithouding in dit soort autostoelen. De ligstand is vaak aanzienlijk minder horizontaal dan de groep 0 autostoel, wat maakt dat de rug van je kindje krachtig genoeg moet zijn om het gewicht van het hoofdje te kunnen dragen tijdens de autorit. Een lange autorit kan dan te belastend zijn. Rustig aan opbouwen met korte ritjes kan daar een oplossing voor zijn.
Wanneer overstappen naar een 100-150 cm autostoel?
De overstap naar een 100-150 cm autostoel heeft wat meer speling. Ook kan het zijn dat je bij de eerdere overstap hebt gekozen voor een 76-150 cm autostoel. Deze groep autostoelen kan op maat worden afgesteld en dus meegroeien met je kindje. Dan is een overstap niet meer nodig! Je autostoel voorziet in veilig vervoer totdat je kindje groot genoeg is om zelf in de autogordel vastgezet te worden. Het blijft belangrijk veiligheid voorop te zetten. Vaak wil een kindje als het groter wordt niet vastgezet worden in de gordel of meer bewegingsvrijheid waardoor we geneigd zijn wat toegeeflijk te zijn. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Ben je daar altijd bewust van.
Ergens in de fase tussen de 100 en 105 cm komt het moment dat de gordels wat krapper lijken te worden en je kindje wat meer bewegingsvrijheid wil. Je kindje wordt ook steeds sterker en kan vaak ook al zelf in- en uitstappen. Dat kan het moment zijn waarop de overstap naar de laatste groep wordt gemaakt. Deze grotere autostoelen voorzien vaak in vele jaren veilig vervoer in de autogordel van je auto. Met name de hoofdsteun maakt dat het hoofdje goed beschermt blijft bij een ongeval, maar ook de gordelgeleiding van de rugsteun maakt dat de autogordel niet gaat snijden langs de hals van je kindje. Vanaf een lichaamslengte van 125 cm mag je kindje ook alleen op een zitverhoger met je mee. Natuurlijk wel in de autogordel, maar je kindje is nu in de meeste gevallen groot en sterk genoeg. Ook worden deze losse zitverhogers zonder rug aangeboden. Booster worden ze dan vaak genoemd. Zie hier wat mogelijkheden.
Wanneer mag je kind zonder autostoel mee in de auto?
Na al die jaren veilig in een autostoeltje gezeten te hebben komt er een moment dat je kind groot en sterk genoeg is om beschermd te worden door de auto, autogordel en airbags. Hier wordt al vele tientallen jaren onderzoek naar gedaan en regels voor opgesteld. De laatst opgestelde regel is de i-Size veiligheidsnorm. Volgens deze norm is het veilig om bij een lichaamslengte van 135 cm geen aparte autostoel meer te gebruiken. Je kindje is nu groot genoeg om beschermd te worden door de autogordel.
Tot slot
Als moeder van 5 kinderen weet ik als geen ander voor welke uitdaging je soms komt te staan met die doerakken. Toch is mijn advies om je bij de keuze voor een autostoel te laten leiden door veiligheid. In de basis is een autostoel daarvoor ontwikkeld en is bewezen daarin het verschil tussen leven of dood te zijn op momenten waar we allemaal liever niet bij stilstaan. In de tweede plaats is het heel belangrijk dat er ook ruimte is voor comfort, gebruiksgemak en de betaalbaarheid. Zolang deze criteria gerespecteerd worden zal de keuze verantwoord zijn. Daar ben ik van overtuigd. Het aanbod van autostoelen is zeer divers en er zal altijd een veilige, passende en betaalbare optie voor je zijn. Soms lijkt het een doolhof om tot de juiste keuze te komen. Mocht je dus vragen hebben of graag hulp willen bij de aanschaf van het juiste autostoeltje voor jouw kindje, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot de beste keuze voor jou en je kleintje!
Liefs MamaLoes