Welke fles is de beste keuze voor jouw kindje?
Of je nu kiest voor borstvoeding of flesvoeding voor je pasgeboren baby, je ontkomt niet aan de aanschaf van een flesje. Is het niet voor de melk in de eerste weken en maanden, dan komt later toch een keer het sapje om de hoek kijken. En welke keuze ga jij dan maken? Kies je voor glazen of kunststof flessen voor je baby? Welke fles is het beste en waar moet je rekening mee houden? Ik vertel je er graag meer over.
Wat je moet weten over een kunststof fles?
De plastic babyfles is nog altijd de meest verkochte babyfles. Ook wel begrijpelijk als je weet dat de plastic fles licht in gewicht is, bijna onbreekbaar en vaak voordelig in prijs. Mede hierom is ook het aanbod in kunststof babyflessen enorm. Ze zijn er in vele soorten, maten en leuke designs.
Van oudsher werden de babyflesjes gemaakt van Polycarbonaat. Bij het maken van Polycarbonaat wordt Bisphenol-A (BPA) gebruikt. Uit onderzoek is gebleken dat BPA vrij kan komen bij gebruik en via de melk ook in je kindje kan komen. Nu wordt er al jaren gediscussieerd over het feit hoe schadelijk dit nu echt is. Zo zou BPA kunnen leiden tot gedragsstoornissen (hyperactiviteit, leerstoornissen), hormonale problemen, vervroegde puberteit en vruchtbaarheidsproblemen. Vooral bij jonge kinderen en baby’s zouden deze effecten op termijn het grootste zijn. Hier zijn geen keiharde bewijzen van geleverd, maar er is voldoende twijfel om het zekere voor het onzekere te nemen. Per 2011 is het dan ook verboden BPA te verwerken in babyflessen en drinkbekers.
De babyfles wordt tegenwoordig veelal gemaakt van Polypropyleen, Polyethersulfon (PeS), polyamide of natuurlijk gewoon glas. Als je wilt weten waarvan jouw babyfles is gemaakt kan je onder op je fles kijken. Je vindt daar een soort van driehoekje. Staat daar een ‘5’ in, dan is het flesje gemaakt van polypropyleen (BPA-vrij dus). Staat er een ‘7’ of ‘PC’ dan is het gemaakt van polycarbonaat.
Voor- en nadelen van een plastic fles voor je baby
Naast de voordelen als lichtgewicht, voordelig en onbreekbaar kleven er natuurlijk ook nadelen aan plastic flessen. Zo zouden plastic flessen een kortere levensduur hebben. Dit komt doordat het materiaal wat sneller verkleurt en krasgevoelig is waardoor er makkelijker bacteriën kunnen achterblijven in de fles wat natuurlijk op termijn minder hygiënisch is.
Door slijtage, verwarming of ontstane krassen kunnen er ook bij de “veilige” plastic flessen microplastics vrijkomen. Ook hiervoor geldt beter voorkomen dan genezen. Plaats een plastic fles dan ook niet in de magnetron, verwarm de voeding of het water niet in de plastic babyfles maar schenk deze vanuit een glas over in de fles, maak het flesje schoon met de hand of steriliseer in een pannetje met kokend water. Zo voorkom je het vrijkomen van de microplastics.
Voor- en nadelen van een glazen fles voor je baby
Dan is er natuurlijk ook nog de glazen babyfles. Terug van weggeweest. Onze grootouders werden veelal gevoed met glazen flessen waarna deze jaren niet gezien zijn. Door de vele discussies over de plastic fles heeft de glazen fles weer terrein gewonnen.
De glazen babyfles heeft als groot voordeel natuurlijk de hygiëne. Deze fles is makkelijk schoon te maken door het harde materiaal. Glas is en blijft ook reukloos bij gebruik, krast niet en verkleurt niet. Ook geeft glas geen microplastics af en gaat lang mee. Een glazen babyfles kan gemakkelijk door meerdere kindjes uit het gezin achter elkaar gebruikt worden wat de keuze voor een glazen fles dan ook een duurzame en milieubewuste keuze maakt.
De nadelen van de glazen fles zijn best voor de hand liggend. Zo is het geen lichtgewicht fles waardoor je kindje de fles vaak zelf moeilijker kan vasthouden en is glas breekbaar. Naast het feit dat de glazen babyfles duurzamer is, is deze vaak ook duurder.
Welke babyfles is de beste keuze?
Advies over welk flesje, plastic of glas, nu voor jou de beste keuze zou zijn, zou wat kort door de bocht zijn. De keuze voor welk soort flesje voor jouw kindje geschikt is, wordt ook vaak bepaald door de techniek welke gebruikt wordt voor de ontluchting van een flesje en aanbod van flesspeentje passend op deze flessen. Lees hierover alles in deze blog “Alles over het geven van flesvoeding”. Als je de keuze hebt, binnen het merk of systeem van jouw voorkeur, tussen plastic en glazen flessen bepaalt de persoonlijke voorkeur met betrekking tot duurzaamheid en hygiëne jouw uiteindelijke keuze. De afweging kan je dus maken op basis van aanbod, intensiteit van gebruik en kosten.
Je mag daarbij dus gerust op gevoel, naar eigen inzicht en in overleg met elkaar je keuze maken. Je mag erop vertrouwen dat er in Nederland geen “slechte” of “onverantwoorde” babyflesjes worden aangeboden. Let wel op met aankopen bij winkels of aanbieders vanuit het buitenland. Andere delen van de wereld houden er ook vaak andere regels, wetten en voorwaarden op na. Wees daar dus op bedacht. Mocht je nog wat hulp nodig hebben bij het maken van de juiste keuze, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten, of kom gezellig langs in een van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot de beste keuze voor jou en je kleintje!
Bekijk ons assortiment flesjes
Liefs MamaLoes