Navigatie

BLACK FRIDAY is begonnen!

×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

Wieg, co-sleeper of ledikant: welk babybedje moet ik kiezen?

Voor de eerste keer zwanger, dat stelt je voor nogal wat keuzes. Maar hoe maak je die keuzes en op basis waarvan? Vaak gaat het over veiligheid, gebruiksgemak of budget. Zo ook als je een fijne slaapplek voor je kleintje gaat kiezen. Ga je nu voor een knus wiegje, een handige co-sleeper of direct een babyledikant? Wat zijn de voor- en nadelen van al deze verschillende babybedjes en wat past bij jullie situatie? Ik help je graag op weg.

Wat is het verschil tussen een wieg, co-sleeper en babyledikant?

Allereerst is de overeenkomst dat alle drie veilige slaapplekken kunnen zijn voor jouw baby. Bij een juist gebruik bieden deze drie opties jouw kleintje een prima dag- en nachtrust. Het verschil zit met name in de omvang, materiaal en gebruik.

Een babywiegje heeft doorgaans een matrasafmeting van 40x80 cm en is een op zichzelf staand meubeltje welke makkelijk te verplaatsen is. Zo past het vrij gemakkelijk in wat kleinere ruimten waaronder ook jouw slaapkamer. Veel gebruikte materialen voor wiegjes zijn hout, MDF, rotan en metaal. Een wiegje is veilig te gebruiken totdat je kindje zich kan omrollen. Dat zal ergens tussen 3 en 6 maanden zijn.

Een co-sleeper, ook wel wieg aan bed genoemd, heeft doorgaans een matrasafmeting van 50x85 cm en is dus iets groter dan een regulier wiegje. Een co-sleeper kan zowel als een opzichzelfstaand wiegje gebruikt worden als direct aan jouw bed geplaatst worden. Zo slaapt je kleintje niet alleen in dezelfde ruimte als jij maar ook nog eens binnen handbereik. Veel gebruikte materialen voor een co-sleeper zijn hout, MDF, metaal en textiel. Doordat de bodem van een co-sleeper, net als bij een wiegje, ook niet verstelbaar is, kan een co-sleeper ook slechts de eerste maanden veilig gebruikt worden.

Een ledikant heeft een matrasafmeting van 60x120 cm en is hiermee dus de ruimste veilige slaapplek voor je baby. Een ledikant is een mini bed met verstelbare lattenbodem waardoor je kindje voor een aantal jaren voorzien is van een veilige eigen slaapplek. Ledikantjes zijn meestal van hout of MDF gemaakt.

Wat maakt een babybedje tot een veilige slaapplek?

Om een goede keuze te kunnen maken voor een fijn, comfortabel en veilig babybedje is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden. Veiligheid rondom slapen gaat over het risico van uit bed vallen en verstikkingsgevaar. Hiervoor zijn strenge veiligheidseisen opgesteld die onze kleintjes beschermen tegen zichzelf. Het enige wat wij als ouder moeten doen is deze regels naleven en onze kleintjes goed in de gaten houden.

Zo verklein je het risico op uit bed vallen van je kindje

Het gevaar voor uit bed vallen heeft alles te maken met de afstand van het matrasje tot aan de bovenrand van het bedje of wiegje. Hierbij spelen natuurlijk ook de afstand van die bovenrand tot aan de grond en de lengte en beweeglijkheid van je kindje een rol.

Zolang je kindje zichzelf nog niet kan omrollen of kan gaan zitten is een afstand van 20 tot 30 centimeter van matras tot bovenrand voldoende. Omdat de bodem van een wiegje en een co-sleeper meestal niet veel lager versteld kunnen worden zal na 3-6 maanden het gebruik van deze babybedjes stoppen. Van een babyledikant kan de bodem op verschillende hoogten worden geplaatst. In de hoogste stand vaak 20 tot 30 cm van de bovenrand tot in de laagste stand 50 tot 55 cm van de bovenrand. Een ledikant groeit dus als het ware met je kindje mee en is veilig tot gemiddeld 3 jaar.

Wat veroorzaakt het risico op verstikking in het babybed?

Als we het hebben over verstikkingsgevaar bij baby’s hebben we het over vrije ademhaling, temperatuurregulering en een goed opgemaakt bedje. 
Een goede ventilatie is daarbij erg belangrijk. Dus gebruik lichte en goed ventilerende materialen in het bedje en geen knuffels of kussens. Voor de juiste opmaak van een babybedje verwijs ik je graag door naar mijn blog Hoe maak je goed het bedje van je baby op? waarin je kan lezen hoe het gebruik van een Aero topper het verstikkingsgevaar enorm kan verkleinen. En ook de blog TOG-waarde: lekker slapen, niet te warm en niet te koud geeft je informatie over een goede temperatuurregulering.

Al met al is de veiligheid in de eerste maanden dus een kwestie van oplettendheid en gezond verstand. 

Welk babybedje past nu bij jou?

Nu je wat meer informatie over de veiligheid en de verschillende babybedjes hebt kan je een afweging gaan maken. Die afweging gaat vaak over ruimte, budget en toepasbaarheid.

Denk je dat je het fijn vindt om je baby de eerste tijd bij je op de kamer te hebben? Kan handig zijn als je besluit borstvoeding te geven. Echter kan je kleintje je ook uit je slaap houden door allerlei kleine of grote slaapgeluidjes en bewegingen. En als je dan de voorkeur hebt om dicht bij je baby te slapen, hoe dicht dan? Direct aan je bed misschien? Is je bed geschikt om een co-sleeper aan te bevestigen? Een waterbed biedt bijvoorbeeld niet die mogelijkheid. Heb je ook plaats voor een wiegje of co-sleeper op je slaapkamer?

Dan heb je natuurlijk ook nog het budget. Zowel wiegje, co-sleeper als ledikant zijn in vele verschillende prijsklassen verkrijgbaar. Echter is het natuurlijk het meest voordelig direct een bedje aan te schaffen voor meerdere jaren. Een wiegje of co-sleeper zijn geen noodzakelijke aanschaf.

Misschien een idee om het ook eens aan je vriendinnen te vragen. Wat zijn hun ervaringen? Welke keuzes hebben zij gemaakt, wat zouden ze een volgende keer doen en waarom?

Het is dus belangrijk veiligheid op één te zetten, maar daarnaast gaat het dus om voorkeur. Er is een ruim aanbod aan knusse wiegjes, betaalbare co-sleepers en babyledikantjes waardoor je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Wil je hier meer over weten of wil je graag persoonlijk advies, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten of bezoek één van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je adviseren over veilig slapen en al je vragen beantwoorden. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kindje!

Liefs MamaLoes

Terug naar de blog