Zelfzorg na de bevalling
Tijdens de zwangerschap draait alles om de baby die steeds maar groter groeit en natuurlijk om de moeder die dit klusje samen met de baby klaart. Haar groeiende buik is het fysieke bewijs van de voortgang van de zwangerschap. Zo staat het moederlijf in dienst van jullie kindje. Samen zijn jullie negen maanden lang een liefdevolle eenheid.
Na de bevalling komt er aan die eenheid een einde. En veelal gaat dan als vanzelf de volledige aandacht naar ons kwetsbare lieve kleine kindje. Zo hulpeloos en zo afhankelijk van ons. Maar vergeet jezelf niet. Jouw lijf heeft negen maanden lang een zware taak gehad en is onder invloed van die taak behoorlijk veranderd en uitgeput.
Alle reden dus om de eerste weken en maanden na de bevalling ook jezelf alle nodige en verdiende aandacht te geven. Op welke manier kan jij je lijf helpen bij dit herstel na de bevalling? Hoe kom je weer in goede gezondheid na de bevalling en hoe kom je weer lekker in je vel te zitten?
Post Partum zelfzorg
Direct na de bevalling is het moment wat we Post Partum noemen. Je lichaam heeft hard gewerkt en heeft soms ook wel wat schade opgelopen. Herstellen van de bevalling is dan ook de hoogste prioriteit in de kraamtijd. Het bloedverlies is vaak heftig waardoor speciaal kraamverband en post partum broekjes noodzakelijk zijn. Ook is het gebied rondom de vagina erg gevoelig, soms beschadigd en heeft dus extra aandacht nodig. Na het plassen spoel je met een spoelfles het gebied schoon en je kiest voor extra zacht materiaal om af te drogen en verzachtende producten zoals een olie ter verzorging.
Na een aantal uren komt vaak ook de borstvoeding op gang. Dit gaat veelal gepaard met extra gevoelige grote borsten, meer zweten en natuurlijk lekkende borsten. Een stevige voedings BH en speciale compressen kunnen hierbij wat meer comfort brengen. Zodra het geven van borstvoeding wat meer regelmaat heeft gekregen is ook extra hygiëne van de tepel een belangrijk aandachtspunt. Voor en na de voeding maak je het gebied van de tepel goed schoon met een nat washandje. Na de voeding dek je deze weer af met zoogkompressen en doe je er goed aan de tepels ook nog in te smeren met tepelcreme. Dit houdt de tepel soepel en sterk en verzacht bij tepelkoven.
Ben lief voor je kindje maar zeker ook voor jezelf
Als je naar je kindje kijkt komen de liefdevolle gevoelens als vanzelf. Datzelfde gevoel krijg je veelal niet als je in de spiegel kijkt naar je lichaam wat je vaak niet herkend als het jouwe. De zwangerschap en bevalling vragen een hoge prijs van jouw lijf. Toch mag dat liefdevolle gevoel er zeker ook voor jouw prachtige lichaam zijn! Er is een knappe prestatie geleverd.
Ben dus lief voor je lijf. Geef het de aandacht die het verdiend door een lekkere bodylotion aan te brengen of een voetenbadje bijvoorbeeld.
Met stip op 1 staat rust
Na gedane aandacht is het goed rusten luidt het gezegde, maar dat is voor een kersverse moeder makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het van het allergrootste belang dat je bewust kiest voor rust. In de kraamtijd voelt het nog enigszins logisch om samen met je kindje een middagdutje te doen, maar al gauw word je verleid om juist die momenten nog even snel te stofzuigen of een wasje te doen. Juist als die kleine handenbinder ligt te slapen lijkt alles zoveel sneller gedaan te zijn. Maar juist die stille momentjes zijn ideaal om echt even tot rust te komen.
Aandacht voor gezonde voeding
De veranderingen welke je lichaam doorstaan tijdens zwangerschap zijn enorm. Denk alleen maar aan de extra kilo’s. Met de bevalling wordt een start gemaakt met het omgekeerde proces. Jouw lijf mag weer alleen van jou worden. Dat proces neemt veelal ook weer maanden in beslag. Een groot deel van de kilo’s ben je vaak wel kwijt na de bevalling, maar je eigen vertrouwde lijf weer terugkrijgen is meer dan alleen kilo’s. Als je ook borstvoeding bent gaan geven is er nog dus nog een belangrijke taak. Zowel een gezond lichaam als een fijn herstel en voedzame moedermelk vragen van jou de juiste aandacht voor voeding.
Naast de welverdiende en broodnodige rust is het dus ook zeker van belang om te kiezen voor gezonde voeding. Een gevarieerde maaltijd bestaat uit veel groente en fruit, zuivel, volkorenproducten en een stukje vlees, vis of vleesvervanger. Wist je dat gezonde voeding ook goed is voor emotioneel en mentaal herstel?
Voldoende beweging
Natuurlijk houdt jouw kleintje je wel in beweging, maar dat is meer drukte dan beweging. De eerste weken is een wandeling dan ook een mooie combinatie van bewegen op maat en samen met je kleintje een frisse neus halen. Sporten of afvallen wordt zeker de eerste 6 weken sterk afgeraden. Je lichaam heeft het in die weken al zwaar genoeg met alle veranderingen. Pak dus lekker die dagelijkse wandeling achter de kinderwagen en geniet ervan. Zo’n wandeling is goed voor lichaam en geest.
Soms wordt de tijd van herstel na een zwangerschap als zwaar ervaren. Wij proberen met ons aanbod te voorzien in wat gemakken. Het hoeft niet zwaar te zijn namelijk. Mocht je nu nog wat hulp nodig hebben bij het maken van de juiste keuze, neem dan gerust contact op met onze klantenservice specialisten of bezoek één van onze winkels. Onze medewerkers kunnen je advies op maat geven. Samen komen we altijd tot de beste keuze voor jou en je kleintje!
Liefs MamaLoes